Dresscode voor op school?

Bij een dresscode voor op school is je eerste associatie misschien wel schooluniformen. Vroeger zou dit inderdaad aan de orde zijn geweest, maar tegenwoordig duidt het meer op kledingregels waaraan leerlingen zich moeten houden.

Verzorgd

Een dresscode voor een middelbare school bestaat gelukkig uit meer dan jurken voor de dames en pantalons voor de heren. Dat is iets van vroeger, toen religie nog een grote invloed uitoefende op hoe mannen, vrouwen, jongens en meisjes zich hoorden te kleden. Toen zag je ook vaak nog dat echte schooluniformen verplicht waren op scholen. Inmiddels is dat in Nederland echt niet gangbaar meer. Maar na een aantal decennia waarin er helemaal geen kledingvoorschriften zijn geweest op veel scholen, wordt het nu wel steeds normaler dat je je als leerling (en leraar) aan bepaalde regels moet houden wat betreft je kledingstijl.

Bovenal moet je er verzorgd uitzien. Dat betekent meer dan alleen zorgen dat je kleren gewassen zijn zonder al te veel (onbedoelde) slijtage en scheuren. Bovenal wordt van zowel meisjes als jongens verwacht dat de hoeveelheid bloot enigszins binnen de perken blijft. Jurken voor de dames mogen, maar deze hoeven niet te eindigen vlak onder de bil. Baggy jeans voor de heren is prima, maar zorg dat deze op de bil blijft hangen en niet eronder. Het hoeft niet preuts, maar wel geschikt.

Vrijetijdskleding

Zeker in Nederland zijn de leerlingen bijzonder vrij in hun kledingkeuzes. Ieder mag zijn eigen stijl hebben en dit mag ook best extreem zijn. Gothic, hiphop, sportief, het mag allemaal. Maar steeds meer scholen vinden dat dit best een toontje lager mag, en dat sommige studenten net iets meer op hun kleding mogen letten. Pyjamabroeken en teenslippers, dat hoeft van het bestuur niet zo.

Wat trek je dan wel aan?

Een dresscode voor school gaat dus vooral over dat je er verzorgd uitziet en netjes voor de dag komt, welke stijl je ook probeert uit te dragen. Wat houdt dat dan in de praktijk in?

School dresscode jongens:

Ga als jongen voor een lange broek. Dit kan een spijkerbroek zijn of een chino, dat is allemaal prima. Hierboven kun je met een overhemd, trui, T-shirt of polo eigenlijk gewoon niet fout gaan. Let een beetje op uitdagende teksten of afbeeldingen. Sneakers zijn prima, maar loop er niet bij alsof je net uit de sportschool komt.

School dresscode meisjes:

In feite gelden dezelfde richtlijnen voor meisjes. Kies voor een lange broek met een verzorgde bovenkant. Een beetje lage hals mag, maar hou het netjes. Natuurlijk zijn ook rokjes en jurken toegestaan, maar houd in de gaten dat deze niet te kort zijn.

Aanbevolen artikelen